Vedenie DJZ nesúhlasí so zámerom zriaďovateľa zlúčiť divadlá v Prešove

18.06.2004 Celý región

Za nezmyselný označil riaditeľ Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove Pavol Kovaľ zámer zlúčiť DJZ a Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Zriaďov...
Za nezmyselný označil riaditeľ Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove Pavol Kovaľ zámer zlúčiť DJZ a Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Zriaďovateľom oboch inštitúcií je Prešovský samosprávny kraj (PSK) a s uvedeným zámerom prišla komisia kultúry a národnostných menšín Zastupiteľstva PSK. Odobril ho aj predseda PSK Peter Chudík.

Kovaľ na tlačovej konferencii v Prešove 15. júna argumentoval, že na zlučovanie nie sú tie dôvody, o ktorých Chudík už verejne hovoril, teda zlá ekonomická situácia DJZ a neschopné vedenie. Kým v apríli 2003, kedy nové vedenie DJZ nastúpilo bol hospodársky výsledok nad odpisy strata 3, 43 milióna Sk, tak ku koncu apríla t. r. strata činila vyše 740 tisíc Sk. Podarilo sa ju znížiť vďaka nižšej spotrebe energie (asi o 760 tisíc Sk) a hlavne zvýšenými výnosmi za tržby z predaja služieb a za tržby za vlastné služby (spolu viac ako 2, 5 milióna Sk).
Na nové vedenie, ktoré vzišlo z výberového konania vypísaného predsedom PSK, prišlo počas jeho ročného funkčného obdobia asi 20 anonymov. Riaditeľ DJZ povedal, že posledný napísaný asi na dve strany vyvolal kontrolu PSK v DJZ. Jej výsledky označil za scestné a tendenčné a zápisnicu nepodpísal. Za čudné označil to, že vedenie DJZ ťažko buduje nový imidž divadla a \"vlastný zriaďovateľ nám ho ničí\".
Proti odvolaniu súčasného vedenia sa pred novinármi vyjadrila aj umelecká šéfka súboru spevohry Elena Kušnierová. Za pár rokov, čo je v tejto funkcii, vystriedalo sa na poste riaditeľa DJZ už šesť osôb. \"Pre divadlo a pre nás v ňom to nie je dobré, \" konštatovala. Rovnako odmietla aj zámer zlučovať. Konštatovala, že DJZ už bolo v polovici 90. rokov zlúčené s košickým divadlom a jeho dôsledky boli pre Prešovčanov - ako povedala - \"zhubné\". Najnovší pokus vníma len ako \"východisko z núdze\" zriaďovateľa.
Všetci kritizovali, že o zámere zlučovať s nikým dopredu nikto zo strany zriaďovateľa oficiálne nehovoril. Informáciu v DJZ získali len z internetovej stránky PSK, kde bol zverejnený záznam zo záverov rokovania komisie.

(jj)
 

Vyberte región